Artikler og tips

09aug

Ikke bruk vinterdekk om sommeren!

Ikke bruk vinterdekk om sommeren!

Vi hører det samme hver vår; ikke kjør med piggfrie vinterdekk på sommeren. Men hvor ille er det egentlig? Bilnorge.no testet dette i fjor og under kan du lese om resultatet, og hvorfor det er så viktig å skifte dekk når man skal. For å si det veldig enkelt, det er dramatisk.

Testen ble utført i september da det er i overgangsperioden mellom sommer og vinter det er farligst å kjøre med piggfrie dekk. Veiene er ofte regnvåte og løvet som ligger på veien gjør det ekstra glatt.

Bremseegenskapene til piggfrie vinterdekk på tørr asfalt er sammenlignbart med hva sommerdekk yter på vått føre.

Bilnorge.no fikk rundt 23 meter bremselengde fra 80 kilometer i timen på tørr asfalt med sommerdekk, 28 meter på våt asfalt. Vinterdekkene bremset på 28 meter på tørt.

Det er når vinterdekkene møter våt asfalt dramatikken begynner. For her lå snittet på smått utrolige 45,5 meter! Da var den vannede delen av banen slutt.

Dette var ikke bare ille – det var mye verre enn redaksjonen hadde fryktet.

Det er kanskje ikke så lett å visualisere hvor stor denne forskjellen er, men la oss gjøre et lite regnestykke:

Dersom bilen med sommerdekk stopper på 28 meter fra 80 km/t, og bilen med vinterdekk stopper på 45 meter, vil vinterdekk-bilen fortsatt ha en hastighet på nesten 50 kilometer i timen idet den passerer sommerdekk-bilen.

Der du med sommerdekk akkurat klarer å stoppe for en forankjørende bil, eller enda verre; et menneske, vil bilen med vinterdekk treffe objektet i en hastighet som i beste fall er veldig ubehagelig – i verste fall fatalt.

Selv om det ikke er noen frister knyttet til bruken av piggfrie vinterdekk anbefaler vi likevel å vente med å skifte til høsten er over.

Piggdekk er tillatt fra 31. oktober i sør, og 15. oktober for de tre nordligste fylkene.

 

ALD har avtaler med noen av de største dekkjedene i Norge. Ta direkte kontakt for å avtale time.

 Dekkmann

 Tlf: 815 00 540

 dekkmann.no

 Vianor

 Tlf: 815 60 815

 vianor.no 

 First Stop

 Tlf: 23 14 36 00

 firststop.no

 Dekk1

 Tlf: 03355

 dekk1.no

 DekkTeam

 Tlf: 800 33 558

 dekkteam.no

 

Faktura sendes ALD merket med registreringsnummer.

Les hele testen her