Artikler og tips

05okt

Les våre høstrelaterte biltips

Les våre høstrelaterte biltips

1. Riktig bruk av lys

De fleste nye biler på markedet i dag har en auto-funksjon på lysene, som kort fortalt gjør at bilen automatisk tenner lysene når det blir mørkt nok. Dette kan være når man kjører inn i en tunnel, et parkeringshus, eller når kvelden kommer. Mange av bilene vil også tenne lysene når det regner (i forbindelse med at man aktiverer vindusviskerne). Når det blir lyst igjen, så skrus de fleste lysene automatisk av igjen. Det vil da kun være såkalte daytime running lights (DRL) som lyser på bilen, som er plassert foran på bilen. Denne DRL-funksjonen har en drivstoffbesparende effekt (dog marginalt, men alle monner drar). På disse bilene har lysbryteren gjerne valgene "0", "Auto", "parklys" og "på".

Det mange ofte ikke er klar over, er at når lysbryteren står i "0", så kjører man på de fleste biler uten lys bak. Dette kan skape farlige situasjoner fordi man nærmest blir "usynlig" for de som kommer bak når det blir mørkt nok. Uttrykket "ghost cars" brukes typisk i slike tilfeller.

Tips: Sørg for at lysbryteren står i posisjon "Auto" – da ordner bilen dette automatisk, og man slipper å tenke mer på det.

2. Utslitte vindusviskere

Som mange av oss har erfart så langt i høst, så har vindusviskerne vært i flittig bruk. Kombinasjonen av våte veier og dårlig sikt kan være skummel, ikke minst når kvelden kommer og "alt" reflekteres i veibanen. Tommelfingerregel; hvis vindusviskerne lager striper av vann på ruten under bruk, så bør de skiftes.

Tips: Skift dårlige/slitte vindusviskere! Hvis bilkontrakten inkluderer ALD sin service-/vedlikeholdsavtale, så er vindusviskere inkludert i leasingleien.

3. Undersøk bilen for skader

Om få uker er kuldegradene her, og enorme mengder salt vil strøs på veiene i flere måneder. Hvis bilen har skader i karosseriet som går gjennom lakken og inn til metallet, ttar det ikke lang tid før saltet sørger for at det begynner å ruste. Rust forårsaket av slik ytre påvirkning dekkes aldri av bilenes fabrikkgarantier, så dersom man ikke er nøye her kan det potensielt ligge noen "bomber" å vente på et fremtidig tidspunkt.

Tips 1: Vask bilen for hånd minst én gang i halvåret, så vil man enklere kunne oppdage skader som bør utbedres. Dessuten, regelmessig rengjøring og støvsuging i kupéen vil bidra til godt inneklima i bilen.

Tips 2: Mindre skader kan enkelt repareres på den såkalte SMART repair-metoden hvor verkstedet reparerer der skaden er i stedet for hele det aktuelle bilpanelet. Langt rimeligere enn tradisjonell reparasjon, og typisk ferdig samme dag. ALD har avtaler med ulike SMART-repair-kjeder, så kontakt oss gjerne for mer info om dette.

Tips 3: Ikke "samle opp" skader til bilen skal innleveres, men reparer/utbedre skadene etter hvert som de oppstår.

4. Fyll drivstoff på riktig dag

Det kan gjerne skille mer enn 3 kroner pr. liter fra laveste til høyeste drivstoffpris, avhengig av ukedag og klokkeslett.

Tips: Fyll drivstoff mandag morgen eller torsdag morgen. Da er literpris normalt rimeligst!

5. Kontroller om vinterdekkene er gode eller bør skiftes

Det lovbestemte minimumskravet for vinterdekk på biler under 3.500 kg er en mønsterdybde på 3 mm på ¾ av slitebanens bredde og rundt hele dekkets omkrets.

Tips 1: Kontroller at tilstanden er god på vinterhjulene – både dekk og felg. Rengjør sommerdekkene ved sesongens hjulskift, da er det enklere å oppdage skader på dekket, samt at det vil kunne forlenge dekkets holdbarhet.

Tips 2: Dersom man benytter seg av dekkhotell, så vil disse normalt kontrollere mønsterdybde og dekkets tilstand og gi anbefaling av bytte om nødvendig. ALD har avtale med en rekke leverandører av både dekk og dekkhotell.

Kontakt oss gjerne for mer info:

Tel: 67 10 87 00

Epost: kundeservice.no@aldautomotive.com